De pittigste kaas uit Zwitserland

Appenzeller® is een van de bekendste en pittigste Zwitserse kazen. Deze kaas wordt ambachtelijk geproduceerd volgens een 700 jaar oude traditie. Het glooiende heuvellandschap tussen het Bodenmeer en het Säntis-massief is bezaaid met voedzaam gras boordevol kruiden. Dat biedt de optimale omstandigheden voor de natuurlijke smaakvolle rauwe melk waarvan de Appenzeller® wordt gemaakt. Het traditionele kaasmakersambacht wordt zorgvuldig in stand gehouden, net zoals de populaire snarenmuziek ("Streichmusik"), de "Talerschwingen" (het rollen van een muntstuk onder begeleiding van jodelklanken) en de beschilderde meubels.

Appenzeller_Sortiment.jpeg

Het geheime kruidenmengsel

Het productiegebied van de Appenzeller® is zeer beperkt. Het oude recept zorgt voor de unieke smaak. Appenzeller®-kaas kan alleen worden geproduceerd in Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden en delen van de kantons St. Gallen en Thurgau. Appenzeller® staat bekend om zijn onvergelijkbare pittige smaak. Deze smaak ontstaat doordat de kaas gedurende ten minste drie maanden regelmatig wordt geborsteld met een kruiden-zout melange, de "Sulz", waarvan het recept tot op heden geheim wordt gehouden. Elk wiel van de kaas krijgt een identificatienummer dat onderop wordt aangebracht met vermelding van de productiedatum en de naam van de producent. Dat maakt het mogelijk na te gaan waar de kaas is geproduceerd en garandeert zijn authenticiteit.

Film productie Appenzeller®

Recepten met deze kaas

  • SO Appenzeller Käse GmbH
  • Poststrasse 12
  • 9050 Appenzell

Het geheime kruidenmengsel waarmee elk kaaswiel regelmatig met de hand wordt ingewreven, maakt deze kaas tot de pittigste van Zwitserland.