Visschelp op oostendse wijze gegratineerd met Emmentaler AOP Classic

2.5 Sterren / 2 Stemmen
45 min.
Cook/bake time 45 min.

Ingrediënten

4 personen

  • 1 el boter
  • 2 sjalotten, fi jngehakt
  • 50 g champignons, in dunne schijfjes gesneden
  • 1 prei, in dunne ringetjes gesneden
  • 500 g mosselen
  • 1 dl witte wijn
  • 500 ml visbouillon
  • 1 tl tijm
  • 1 laurierblad
  • 250 stevige vis (kabeljauw, zeebrasem, ...), in stukjes
  • 80 g grijze garnalen

Blanke fond

  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 75 g Emmentaler AOP Classic, geraspt
  • 20 g paneermeel
  • een paar klontjes boter

Voorbereiding

  1. Smelt de boter. Fruit de sjalot, de champignons en de prei. Zet apart. Gaar de mosselen in de wijn. De schelpen openen zich na 3 tot 4 minuten. Laat afkoelen. Haal de mosselen uit de schelp. Zet de mosselen en het kooknat apart. Verwarm de visbouillon met het mosselkookvocht, de tijm en het laurierblad. Pocheer de vis gedurende 2 minuten in de vloeistof. Haal de vis uit de bouillon en zet apart. Laat de bouillon tot de helft inkoken. Zet dan apart.

Blanke fond

  1. Smelt de boter in een koekenpan. Meng de bloem en de boter met behulp van een houten lepel. Kook gedurende 4 minuten onder voortdurend roeren. Let er wel op dat het boter/bloem mengsel niet kleurt. Breng op smaak met zout en peper. Voeg geleidelijk de gefi lterde visbouillon toe tot een romige saus ontstaat. Roer voortdurend met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg vervolgens de groenten, de mosselen, de grijze garnalen en de vis toe. Laat dit al roerend gedurende 5 minuten op laag vuur pruttelen. Breng zo nodig verder op smaak.
  1. Verdeel dit alles over de beboterde schelpen. Bestrooi met Emmentaler AOP en paneermeel. Verdeel de klontjes boter. Laat 12 minuten gratineren.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept

Weitere Inspirationen