Wie Emmentaler AOP proeft, weet het: deze even grote als wereldberoemde kaas spreekt voor zich. Emmentaler AOP is stuk voor stuk een stukje natuur.
De wielen hebben een diameter van 80 tot 100 cm en wegen 75 tot 120 kg. De Emmentaler AOP wordt nog steeds op een ambachtelijk traditionele manier geproduceerd. De kaas heeft wereldwijd de titel "onbetwiste koning der kazen" verdiend.
De verschillende rijpingsfasen bepalen de smaak van de Emmentaler AOP. “Classic”, mild met een nootachtige toets, minstens 4 maanden rijping; "Reserve", volle smaak, minstens 8 maanden rijping; Grotgerijpt, met intense smaak, minstens 12 maanden rijping. "Emmentaler AOP Urtyp", uniek met zijn oersmaak, minstens 12 maanden rijping.
Qua smaakbeleving is de Emmentaler AOP het lekkerst uit het vuistje of in plakjes op de boterham. Ook heerlijk als blokjes in salades, of geraspt op ovenschotels.
In een oogopslag zie je het meest typische kenmerk: de gaten, die tijdens de rijping ontstaan. De warmte in de rijpingskelder veroorzaakt een fermentatie van propionzuur, waarbij koolzuurgas ontstaat. De korst van de kaas voorkomt dat dit gas ontsnapt. Het gas verzamelt zich langzaam op verschillende plaatsen in de kaas en vormt uiteindelijk de beroemde gaten, die in grootte variëren van kers tot walnoot.
Wie Emmentaler AOP proeft, weet het: deze even grote als wereldberoemde kaas spreekt voor zich. Emmentaler AOP is stuk voor stuk een stukje natuur.
Feestelijke keuken, recept van de maand, productontdekking, tips en hints… Alle redenen zijn goed om gulzig de tanden te zetten in onze nieuwsbrief Kaas uit Zwitserland. Regelmatig in jouw mailbox, een lekker nieuwtje en leer steeds meer over onze kazen. Alle nieuwigheden, actuele feiten die geuren als een alpenweide, gastronomie, ontdekkingen ...