Speltrisotto uit de Alpen met een tuile van Gruyère AOP Réserve

0.0 Sterren / 0 Stemmen
50 min.
Cook/bake time 50 min.

Ingrediënten

Voor 4 personen en 6 tuiles

  • 250 g spelt
  • 0,5 dl kalfsfond
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 tl gedroogde champignons, in poedervorm
  • 1 + 1 el olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 1 tl tijm
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 1 handvol gemengde champignons
  • 100 g Gruyère AOP Réserve, geraspt
  • 1 dl dubbele slagroom van de Gruyèrestreek
  • 1 handvol rucola
  • versgemalen peper
  • Garnituur
  • 1-2 plakjes Grisonvlees, gegrild, in stukken gebroken
  • tuiles van Gruyère AOP Réserve

Tuiles van Gruyère AOP Réserve

  • 20 g geraspte Gruyère AOP Réserve

Voorbereiding

  1. 1. Week de spelt in koud water gedurende 30 minuten. Verhit de kalfsfond met groentebouillon. Voeg de champignonpoeder toe. Hou apart.
  2. 2. Verhit 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur en bak de sjalotjes met de tijm tot ze glazig zijn. Voeg de spelt toe en roer deze door de sjalotten. Giet de witte wijn over de spelt. Meng de wijn totdat deze goed is opgenomen. Giet de bouillon pollepel per pollepel door de massa. Wacht tussen elke schep pollepel totdat het vocht is opgenomen. Dit duurt in totaal zo’n 40 tot 50 minuten. De spelt is gaar wanneer de korrels mooi gezwollen zijn, maar nog flink wat beet hebben.
  3. 3. Bak snel de champignons in de resterende olijfolie. Hou apart. Voeg de room en de kaas aan de risotto toe en peper royaal. Gaar onder voortdurend roeren nog één minuut. Voeg de rucola toe en serveer onmiddellijk. Garneer met stukjes grisonvlees, champignons en een tuile van Gruyère AOP Réserve*.

Tuiles van Gruyère AOP Réserve

  1. 1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bedek een ovenplaat met bakpapier.
  2. 2. Vorm 6 hoopjes voor de tuiles door spaarzaam kaas te strooien.
  3. 3. Bak in de oven gedurende 4 minuten tot de kaas is gesmolten. Laat afkoelen. Verwijder de tuiles b en leg ze op keukenpapier.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept

Weitere Inspirationen