De smaak van Zwitserland sinds 1115

Wereldwijd waarderen kenners en fijnproevers Le Gruyère AOP om zijn typische, fijne aroma. Deze populaire harde kaas wordt al enkele honderden jaren geproduceerd in het gebied rond het stadje Gruyères in het kanton Fribourg en wordt ook nu nog volgens traditioneel recept vervaardigd in de dorpskaasmakerijen van West-Zwitserland.

De benaming Gruyère d'Alpage AOP wordt ook beschermd door het AOP-bestek. Deze kaas wordt uitsluitend in de zomer gemaakt, van half mei tot half oktober. De koeien worden naar de Alpen gedreven en voeden zich met weelderig en gevarieerd weidegras. Ze geven bijzonder aromatische melk, en deze smaken blijven bewaard in het deeg. De Gruyère d'Alpage AOP wordt uitsluitend in doek geperst. De broden zijn iets kleiner en wegen ongeveer 25 kg. Wanneer de herfst aanbreekt, drijven de Alpenboeren hun koeien terug naar het dal. Deze gebeurtenis wordt de "Alpabzug" genoemd en wordt naar behoren gevierd.

Beitragsbild.jpeg

Recepten met Le Gruyère d'Alpage AOP

  • Le Gruyère d'Alpage AOP
  • Case postale 12
  • 1663 1663 Pringy - Gruyères