Het kaasmes voor zachte kazen

Er bestaan veel verschillende messen voor zachte kazen. Heel belangrijk is dat het mes erg dun is, zodat de kaas niet aan het mes gaat kleven. Messen met open bladen zijn ook geschikt. Gebruik altijd een ander mes voor het snijden van blauwaderkaas om contaminatie door een type schimmel te voorkomen. Heften van verschillende kleuren kunnen helpen om ze te onderscheiden.

De Girolle®

Met de Girolle® kun je prachtige roosjes van Tête de Moine AOP maken. Het is niet nodig de korst van de kaas te verwijderen. Om mooie roosjes te vormen, moet je niet te hard drukken in de draaibeweging.

De Sbrinzbeitel

Snij extra harde kazen, zoals de Sbrinz AOP, in kleine brokjes. Een speciale kaasbeitel aangepast aan harde kazen is het ideale gereedschap.

Raclettemes

Dankzij dit raclettemes kun je met de hand ideale racletteplakjes uit het wiel snijden. Met een beetje oefening kun je gelijke plakjes over de hele lengte snijden. Daarbij is het belangrijk altijd dezelfde snijhoek aan te houden.

De kaascutter

De kaascutter is voorzien van een gespannen draad. Daarmee maak je plakjes van blauwaderkazen of andere zachte kazen.

De schaaf

Een rasp wordt gebruikt om harde en extra harde kazen (vooral alpage kazen) in stukken of rolletjes te snijden. Zorg ervoor dat de schaaf goed is vastgezet en niet wegschuift. Pas het lemmet voorzichtig aan. Dat is heel belangrijk. Het schaafsel moet zo dun mogelijk zijn om het meteen te kunnen oprollen. Het schaafsel mag vooral niet breken.

Het tweehandige mes

Het tweehandige mes wordt vaak alleen gebruikt om hele wielen van halfharde kazen te halveren, maar het is ook geschikt voor het snijden van stukken. Dit mes wordt vooral gebruikt door vakmensen.

Het snijmes

Het snijmes is geschikt voor het snijden van harde en halfharde kazen. Het handvat is ontworpen voor één hand, maar het is toch beter beide te gebruiken. Plaats het mes scheef en snij de kaas door op het mes te leunen.

Wat is de beste manier om kaas te raspen?

Zet halfharde kazen 30 minuten in het vriesvak voordat je ze gaat raspen. Rasp in één richting om te voorkomen dat de gaten van de rasp verstopt raken.

Wil je heel fijn geraspte kaas? Dan is bijvoorbeeld Sbrinz AOP ideaal. Er zijn kaasraspen met of zonder vergaarbak, evenals handmatige of elektrische raspen. Kaasmolens hebben het voordeel om zelfs de kleinste stukjes te kunnen raspen. Nadeel: je kunt alleen kleine of middelgrote stukken raspen.

Kaas soorten

Halfharde, harde of zachte kaas?

Zwitserse kaas wordt onderverdeeld in verschillende soorten kaas: We onderscheiden extra harde kaas, harde kaas, halfharde kaas, zachte kaas, verse kaas en smeerkaas en…