Kaasliefhebbers in de hele wereld waarderen de Gruyère AOP met zijn uitgesproken kruidige aroma – een meesterwerk van Zwitserse kaasmakerskunst.
De Gruyère AOP is een van de bekendste kazen die wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn ongeëvenaarde verfijnde smaak. Deze populaire harde kaas wordt al eeuwen volgens het traditionele recept in dorpskaaskaasmakerijen geproduceerd in de omgeving van het stadje Gruyères in het westen van Zwitserland.
Een wiel weegt ongeveer 35 kilo. Dit betekent dat de kaasmaker daarvoor ongeveer 400 liter rauwe melk nodig heeft. Het basisingrediënt is kwalitatief hoogwaardige melk afkomstig van koeien die in de zomer vers gras en wilde kruiden en bloemen grazen en in de winter worden gevoerd met hooi. Het gebruik van additieven is verboden. Gedurende het rijpingsproces worden de wielen met veel zorg omringd: ze worden in een pekelbad gedompeld en daarna regelmatig ingewreven met zout en water.
Dankzij dit vocht ontwikkelt zich een vetachtige laag die de rijping versnelt. Dit geeft de kaas zijn unieke Gruyère-smaak. De beste kazen worden beloond met de beschermde oorsprongsbenaming AOP. Dit is de garantie dat het om een echte Gruyère gaat, geproduceerd in overeenstemming met de kwaliteitseisen neergelegd in het lastenboek.
Le Gruyère AOP neemt een vooraanstaande plaats in bij kaasschotels en verschillende eetmomenten: ontbijt, tussendoortje, als dessert op het einde van een maaltijd of als maaltijd zelf, in koude of warme gerechten. Bovendien kan een echte fondue niet worden gemaakt zonder Gruyère AOP.
Kaasliefhebbers in de hele wereld waarderen de Gruyère AOP met zijn uitgesproken kruidige aroma – een meesterwerk van Zwitserse kaasmakerskunst.
Feestelijke keuken, recept van de maand, productontdekking, tips en hints… Alle redenen zijn goed om gulzig de tanden te zetten in onze nieuwsbrief Kaas uit Zwitserland. Regelmatig in jouw mailbox, een lekker nieuwtje en leer steeds meer over onze kazen. Alle nieuwigheden, actuele feiten die geuren als een alpenweide, gastronomie, ontdekkingen ...