Tessiner Alpkäse AOP

Tessiner Alpkäse AOP

Deze kaas dankt zijn bijzonder karakter aan de specifieke eigenschappen van de alpenweideflora en de speciale productiemethode. Op de almen van Ticino, die op een hoogte tussen 1500 en 2400 meter liggen, groeien veel sappige en veelsoortige grassen. Op een alpenweide kan men wel 250 verschillende plantensoorten aantreffen, terwijl dat er op een weide in het dal ten hoogste 20 zijn. En het is precies deze biodiversiteit die van alm tot alm verschilt, die de kaas zijn buitengewone, unieke en typische smaken en geuren geeft.

Kaastype Halfharde kazen
Melkverwerking Rauwe melk
Melksoort Koemelk
Volvet minstens 45%
Lebferment Dierlijk stremsel
Tolerantie Glutenvrij
Duur rijping 2 Maanden
Smaak Aromatisch , Zacht
Labels AOP/IGP
Gebied Ticino
Seizoen Kan-Oktober
Wielgrootte 3-10 kg

De alpenkaas wordt als voorloper van de harde en halfharde kaas beschouwd. Het eerste schriftelijke bewijs dat het gebruik van de alpenweiden diep in de landelijke gemeenschap van Ticino verankerd is, komt uit de 12e eeuw.

  • Tessiner Alpkäse AOP
  • STEA
    Società Ticinese di Economia Alpestre
  • 6955 Cagiallo
  • +41 (0) 91 943 55 82

Nieuwigheden ontdekken

Du suchst Inspiration für die Käseauswahl auf deiner Käseplatte? Du willst neue Käsesorten entdecken? Dafür gibt es den Cheesefinder von Schweizer Käse! Gib einfach im Suchfeld ein Stichwort zum Käse ein oder setze deinen Filter nach Wahl und begib dich auf Entdeckungsreise.

Nieuwe kaassoorten ontdekken