Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Voedselintoleranties en hun risico's

Bepaalde stoffen die aanwezig zijn in voedsel kunnen bij sommige mensen intoleranties veroorzaken. Omdat de ernst van de intolerantie van individu tot individu kan verschillen, is een persoonlijke benadering vereist. Heb je geen intolerantie, dan is er geen reden om bepaalde spijzen uit te sluiten en hoef je je voedingskeuze niet onnodig te beperken.

Levensmiddelen zijn nooit kiemvrij. Specifieke micro-organismen zijn zelfs welkom omdat deze op hun beurt andere levensmiddelen produceren. Andere micro-organismen zijn niet gewenst, zoals de listeria, een ziekteverwekkende bacterie. Deze kan, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, risicovolle infecties veroorzaken. Hierna vind je meer informatie omtrent dit onderwerp.

Lactose

Lactose of melksuiker is een complex koolhydraat, dat bestaat uit een glucose molecule en een galactose molecule. Tijdens de spijsvertering wordt de koppeling tussen deze twee moleculen verbroken. Deze twee eenvoudige koolhydraten worden afzonderlijk in de bloedbaan opgenomen. Bij mensen met een lactose-intolerantie werkt dit proces niet volledig of zelfs helemaal niet. Zo komt de lactose in de dikke darm zonder te worden verteerd en kan het storingen in de spijsvertering veroorzaken. Symptomen zijn bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of diarree. Beperking van lactose-inname helpt de symptomen te verlichten of zelfs uit te sluiten. Bij lactose-intolerantie verschilt de hoeveelheid getolereerde lactose van mens tot mens. In de meeste gevallen kan een kleine hoeveelheid worden verteerd. Volledige uitsluiting van lactose is zelden nodig.

Kaas en lactose

Bij het maken van kaas wordt een groot deel van de lactose tegelijkertijd met de wei afgevoerd. De resterende lactose wordt gedurende het rijpingsproces bijna volledig afgebroken door melkzuurbacteriën. Na zes weken rijping bevat de kaas nagenoeg geen lactose meer. Verse en gesmolten kaas bevat daarentegen een aanzienlijk lactosegehalte.

Histamine

Naar schatting lijdt één procent van de Zwitserse bevolking aan een min of meer ernstige intolereantie aan histamine. Deze ziekte wordt veroorzaakt wanneer het lichaam deze organische verbinding niet voldoende kan afbreken. Histamine wordt door het lichaam aangemaakt en extra histamine komt via de voeding binnen. Histamine komt vooral voor in gerijpte of gefermenteerde levensmiddelen.

Kaas en histamine

Alle harde, halfharde en zachte kazen zijn gerijpt en bevatten daarom aanzienlijke hoeveelheden histamine. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen terugvallen op verse kazen zoals cottage cheese of kwark. Heb je deze intolerantie niet, dan is er geen reden om histaminerijk voedsel te vermijden.

Listeriose

Listeriose is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie, Listeria monocytogenes genaamd. Mensen met een gezond immuunsysteem zullen van een dergelijke infectie meestal weinig last hebben. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en voor zwangere vrouwen kan het ernstiger gevolgen hebben. Listeria is wijdverbreid in de natuur, maar wordt voornamelijk op de mens overgedragen via voedsel.

Kaas en listeriose

Zachte, halfharde kazen (van rauwe of gepasteuriseerde melk), blauwgeaderde kazen en feta kunnen listeriose overdragen. Zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen zonder bezwaar harde en extra harde kazen (gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk) nuttigen. Wel moet dan de korst worden verwijderd. Verse smeerkazen, gepasteuriseerde mozzarella, gesmolten kaas, fondue, raclette en alle andere varianten van gesmolten kaas vormen geen risico. Dit geldt ook voor kazen die opgewarmd of gegrild worden, en gegratineerde ovenschotels.

Informatiebron: Société Suisse de Nutrition SSN www.sge-ssn.ch

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.