Waar bewaar je kaas?

De kaas moet in een koelkast worden bewaard op een temperatuur van niet meer dan 5 °C. De verschillende temperatuurzones in de koelkast zorgen ervoor dat voedingsmiddelen op de juiste temperatuur kunnen worden bewaard en daarom kan de kaas het beste een plek in het midden van de koelkast krijgen.

Extra harde kaas zoals Sbrinz AOP kan op een koele plaats bewaard worden (max. 15 °C) en weg van het licht.

Om ervoor te zorgen dat de kaas zijn volle aroma kan ontwikkelen, moet hij ten minste 30 minuten vóór het serveren uit de koelkast worden gehaald. Een beetje zoals wijn.

TippsTricks_Header.jpeg

Hoe moet je kaas verpakken?

In de winkel wordt de kaas verpakt in speciaal papier, bestaande uit twee lagen: aan de binnenkant een dunne film die voorkomt dat de kaas uitdroogt en toch ademt en een dikke beschermlaag aan de buitenkant. Het beste is de kaas ook thuis in dit papier te bewaren.

Kaas kan ook bewaard worden door het te verpakken in vershoudfolie waarin je wat gaatjes hebt geprikt zodat de kaas kan ademen.

Na het openen moet vacuümverpakte kaas ook worden bewaard in kaaspapier of vershoudfolie. Zachte kaas gekocht in een houten doosje kan daarin bewaard worden.

Moet een kaas met sporen van schimmel worden weggegooid?

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen een gewilde cultuurschimmel en schimmelvorming ontstaan als gevolg van een slechte manier van bewaren.

Gekweekte schimmels in blauwader- of witschimmelkazen of nog andere soorten maken integraal deel uit van de kaas.

De oppervlakte van harde kazen kan een licht fluweelachtige laagje krijgen. In dat geval is het raadzaam om met een mes alle sporen van schimmel royaal te verwijderen.

Verse, zachte kazen met schimmelsporen moeten worden weggegooid. De schimmels van dit soort kazen banen zich zeer snel een weg naar het midden.

Messer_mit_Sbrinz.jpg

Hoe voorkom je dat de koelkast naar kaas ruikt?

Wanneer elk stuk kaas goed is verpakt in kaaspapier of vershoudfolie, kan er geen geur ontsnappen. Kazen met een sterke geur kun je het beste in een bewaardoos met een filter bewaren, waardoor de kaas kan ademen zonder dat de koelkast de geur aanneemt. Een kaasstolp geschikt voor de koelkast is ook een optie.