27 maart is Wereldkaasdag. Die dag maakt ons bijzonder gelukkig, omdat we daarmee de kans krijgen om de Zwitserse kazen voor het voetlicht te brengen. Al kan aan de reputatie van Zwitserse kaas al niet veel meer verbeterd worden: een natuurproduct bij uitstek, lokaal vervaardigd in een landschap van steile bergen en glooiende weiden, waar koeien de beste melk bijeen grazen, en gebaseerd op een eeuwenoude ambachtelijke kennis van zaken ...

Word je van kaas echt gelukkiger?

Dat wist je wellicht niet, maar een brok Zwitserse kaas kan je zomaar gelukkiger maken. Het begint al bij het eenvoudige plezier van het eten zelf. Zijn smaak is gewoon lekker en zijn textuur aangenaam. Maar er is ook het plezier van het delen van zo’n leuk moment. En dat is nog niet alles. Er bestaat namelijk ook zoiets als tryptofaan, waar je misschien nog nooit van gehoord had. Dat aminozuur helpt om serotonine vrij te maken, niet toevallig bijgenaamd het ‘gelukshormoon’. Welnu: kaas is een van de voedingsmiddelen die het meeste tryptofaan bevatten. Een stukje kaas kan met andere woorden je humeur wel degelijk positief beïnvloeden.

 

Hoe gaat dit in zijn werk?

Serotonine wordt in de hersenen aangemaakt op basis van tryptofaan. Aangezien ons lichaam niet in staat is om op een natuurlijke manier zelf tryptofaan te produceren, moeten we het uit onze voeding halen. En een van de beste leveranciers van dat tryptofaan is kaas. Om daar vervolgens serotonine van te maken zijn koolhydraten nodig, maar ook niet om het even welke. Niet zomaar de suikers die volop in frisdranken of zoetigheid te vinden zijn, maar de goede complexe koolwaterstoffen uit volkorenbrood, pasta, rijst, droge groenten, kersen, chocolade en noem maar op.

Kaas is nog net geen tovermiddel om gelukkig te worden, maar het kan er onder de juiste omstandigheden wel toe bijdragen. En met alle variëteit die Zwitserse kazen te bieden hebben, kun je jezelf alvast elke dag met een andere soort plezieren.