Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Vier Maria-Lichtmis met Kaas uit Zwitserland

Gooi op 2 februari de pannenkoeken in de lucht!

Op Maria-Lichtmis werden pannenkoeken vroeger niet altijd in de lucht gegooid.

Oorspronkelijk was dit een heidens feest dat doorging in Rome rond 15 februari, de Lupercalia, genoemd naar Lupercus, de god van de vruchtbaarheid en de kuddes. In 472 wou paus Gelasius dit feest dat in onbruik was geraakt herstellen, omwille van zijn reinigende functie. Hij zou de eerste geweest zijn die in Rome processies met fakkels organiseerde op 2 februari, vandaar de naam festa candelarum. Volgens sommigen zou dit feest echter ouder zijn, en zou het ontstaan zijn in de christelijke milieus in Jeruzalem in de IVde eeuw. In de middeleeuwen werden de fakkels vervangen door kaarsen die werden gezegend in de kerken. Maria-Lichtmis was toen het laatste feest van de cyclus van kerstmis, het moment waarop men de kribbe ging opbergen.

Maria-Lichtmis wordt ook gevierd als niet-kerkelijk feest, op ‘pannenkoekendag’: de traditie schrijft deze gewoonte toe aan paus Gelasius I, die pannenkoeken liet verdelen onder de pelgrims die aankwamen in Rome, maar men kan in deze ceremonie de gewoonte van de Vestaalse maagden herkennen die tijdens de Lupercalia gebak lieten offeren bereid met de tarwe van de oude oogst, opdat de volgende oogst goed zou zijn.

Tips voor een perfecte pannenkoek

Begin met suiker (2 soeplepels) en 4 eieren lichtjes te mengen. Voeg daarna beetje bij beetje 250 gram bloem toe, en voeg er ook telkens een beetje melk aan toe (50 cl in totaal), zo vermijdt u klonters. Gebruik vloeiende bloem en zeef ze alvorens ze te mengen in de bereiding. Voor fijne, gesuikerde pannenkoeken kiest u best tarwemeel type 45 en voor wafels gebruikt u best boekweitmeel, ofwel zuiver ofwel gemengd, met 50 gram gesmolten boter rechtstreeks te verwerken in het deeg en een snuifje zout. U kunt als u dat wil 5 cl melk vervangen door 2 soeplepels rum of oranjebloesemwater en u kunt er later nog een vanillestokje aan toevoegen, een beetje geraspte tonkaboon of sinaasappelzeste.

Vet lichtjes uw pan in met boter of gewone olie telkens voor u een pannenkoek bakt, wacht tot uw pan mooi warm is om er deeg in te doen. Zo bekomt u perfecte pannenkoeken! Zodra de randen van de pannenkoek gebakken zijn, maakt u ze los met een spatel, en vervolgens schudt u de pan lichtjes tot de pannenkoek loskomt. Schuif dan de pannenkoek tot op de rand van de pan, tot zelfs een beetje erover, en hop! Door kort en krachtig het handvat naar omhoog te bewegen, vliegt de pannenkoek de lucht in …

Hoe houdt u uw pannenkoeken warm?

Dat kan op verschillende manieren. Au bain-marie op een bord dat op een kom water wordt geplaatst die op een licht vuurtje warm wordt gehouden. Ze kunnen ook opnieuw worden opgewarmd in een pan met een beetje boter. In de oven in een schaal bedekt met aluminiumfolie 10 tot 15 min laten opwarmen, of u stapelt ze allemaal op een bord zonder ze af te dekken en laat ze enkele minuten opwarmen in de microgolfoven.

Verrukkelijke pannenkoeken met kazen uit Zwitserland …

Bak een ei op de pannenkoek, en strooi er als het ei bijna gebakken is fijne schilfertjes Sbrinz AOP op, en bestrooi met een vleugje Espelette-peper.


Schik dunne plakjes hesp op uw pannenkoeken en voeg er geraspte Gruyère AOP Réserve aan toe en enkele amandelschilfers die vooraf werden gegrild in de pan.


Schik op de pannenkoek een ei, kerstomaten, gebakken uiensnippers en schilfertjes Appenzeller®-kaas.


Pannenkoeken met appelen: laat fijne schijfjes appel karamelliseren tot een goudgele karamel, schik die op uw pannenkoeken, voeg een beetje kaneel toe, stukjes pinda en geraspte Emmentaler AOP, en schik enkele frambozen rond uw pannenkoeken alvorens ze op te dienen.


‘Gesuikerde/zoute’ pannenkoeken: giet wat vloeibare honing over uw pannenkoeken, voeg enkele gepelde noten toe en werk af met een mooi rozetje Tête de Moine AOP.


‘Chique’ pannenkoeken met gerookte zalm, slagroom, dille, gekonfijte kerstomaten en geraspte Gruyère d’Alpage AOP. Dien uw pannenkoeken op in rolletjes.


Pannenkoeken zoals in de bergen: schik fijne sneetjes rauwe ham en saucisse de Morteau, en voeg plakjes Raclette du Valais AOP toe.


Pannenkoeken voor brave kinderen: op elke pannenkoek schikt u rond een zacht gekookt ei dat in tweeën werd gesneden, Gruyère AOP, Emmentaler AOP en ham gesneden in rondjes en sterretjes, en u voegt wat slagroom toe.


Pannenkoeken in portemonneevorm: in het midden van de pannenkoek plaats u een zacht eitje, enkele gegrilde spekjes en een beetje crème op basis van Appenzeller®.


Pannenkoek met champignons: op uw pannenkoek schikt u schijfjes Parijse champignons gebakken in de pan, slagroom en gekonfijte tomaten. Werk af met Vacherin Fribourgeois AOP.
 

Artikel titel + onderwerp
Terug

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.