Zwitserland: Een kaasland

Zwitserland is een grasland. Rond 80 % van het cultuurland is ongeschikt voor de akkerbouw en wordt voornamelijk gebruikt als weideland voor de veeteelt. Zonder grazend melkvee zou het grasland snel verwilderen. Het wonen in het berggebied zou niet meer mogelijk zijn en een aantrekkelijk vakantie- en recreatiegebied zou verloren gaan.

De kaasmakerij is in Zwitserland een eeuwenoude traditie. Emmentaler AOP, Le Gruyère AOP en Sbrinz AOP, maar ook Appenzeller® of Tête de Moine AOP behoren tot de meest bekende kazen in binnen- en buitenland. In totaal worden in Zwitserland meer dan 450 soorten kaas vervaardigd. Bijna de helft van de afgeleverde melk wordt tot kaas verwerkt.
Uitstekende kwaliteit, natuurlijkheid en een goede smaak zijn eigenschappen van de Zwitserse kaas - mede dankzij de strenge productierichtlijnen, de kwaliteitscontroles en de milieuvoorschriften. Geen wonder, want kaas staat op het dagelijkse menu van fijnproevers van alle leeftijden.