Recepten met Zwitserse kaas
Naar overzicht
Fondue van half-om-half Gruyère AOP et Vacherin Fribourgeois AOP, broodjes, gerookt en gedroogd vlees

Fondue van half-om-half Gruyère AOP et Vacherin Fribourgeois AOP, broodjes, gerookt en gedroogd vlees

Ingrediënten

Voor 4 à 6 personen
300 g Gruyère AOP, geraspt
1 + 1 tl maiszetmeel
300 g Vacherin Fribourgeois AOP, geraspt
1 teentje look, in 2
5 dl droge witte wijn
1 mespunt nootmuskaat
2 el kirsch
1 scheutje citroensap
800 g oud brood (ambachtelijk stokbrood, walnotenbrood, brood met zonnebloemzaadjes, sesamzaadjes, …), in blokjes
200 g verschillende soorten gedroogd en gerookt vlees (grisonvlees, rauwe hertenham bellotaham, rosette, gedroogd rundvlees, spek, ...)
augurken, zilveruitjes
zout, peper

Benodigde tijd: Bereiding: 10 min Kooktijd: 8 min

Bereiding

1. Meng in een kom de Gruyère AOP en 1 tl maiszetmeel. Meng in een andere kom de Vacherin Fribourgeois AOP met het resterende maiszetmeel. Zet apart.
2. Wrijf de fonduepan in met het teentje look. Verwarm de witte wijn. Zet het vuur laag zodra het kookpunt bereikt is en voeg per handvol de Gruyère AOP toe. Roer achtjes met een houten lepel. Voeg als de Gruyère AOP gesmolten is de Vacherin Fribourgeois AOP toe en roer achtjes. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaart. Voeg de kirsch en het citroensap toe.
3. Vul mandjes met de diverse broodsoorten, borden met het vlees en kommen met de augurken en de uitjes. Ontsteek het brandertje van het fonduestel. De vlam moet zwak zijn, de fondue mag het kookpunt niet bereiken. Dompel met behulp van een lange vork de blokjes brood in de kaas.
Trempez des dés de pain piqués au bout de la fourchette.

Bereidingstip

Heerlijk met een salade van veldsla en witloof met een balsamicovinaigrette.

Tip:
Roer telkens goed het brood door de fondue om deze romig te houden.

Kaas in dit recept

Naar overzicht