Recepten met Zwitserse kaas
Naar overzicht
Aardappelgratin met Emmentaler AOP

Aardappelgratin met Emmentaler AOP

Ingrediënten

Voor 4 personen
1 teentje knoflook, in 2 + 2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl boter
1 kg aardappels, in schijfjes van ½ cm dik
3 dl room
2 dl melk
80 g Emmentaler AOP, geraspt
1 puntje/mespunt nootmuskaat
zout, peper

Benodigde tijd: Bereiding: 15 min Kooktijd: 55 min

Bereiding

1. Wrijf een ovenschaal in met de halve knoflookteentjes. Vet de schaal in met boter. Zet apart. Meng in een kom de ongewassen schijfjes aardappels met zout, peper. Schik de schijfjes dakpansgewijs in een met boter ingevette ovenvaste schaal.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm in een steelpan de melk, de room, de rest van het knoflook, het zout, de peper en de nootmuskaat. Giet dit mengsel over de aardappelschijfjes.
3. Bestrooi met de Emmentaler AOP. Gaar ongeveer 40 à 50 minuten afgedekt in de oven. Verwarm de grill van de oven voor. Plaats de ovenschotel onbedekt onder de grill. Gratineer nog 15 minuten tot de Emmentaler AOP goudbruin is.

Informatie

Variant:
Je kunt deze schotel ook 20 minuten afgedekt in de microgolf/magnetron (800W) garen.

Kaas in dit recept

Bron

Ingrid Feys, Kortemark

Naar overzicht