Tête de Moine AOP
Tête de Moine AOP

Tête de Moine AOP

Kaasgenot uit de Jura. In fijne roosjes

Tête de Moine AOP, letterlijk ‘monnikshoofd’, is een cilindervormige, gesmeerde, halfharde kaas met een gewicht van zo’n 800 gram en een zeer fijn deeg, dat smelt in de mond. Hij wordt niet gesneden, maar met een speciale schaaf zoals de Girolle of Pirouette tot fijne roosjes gedraaid. Door het schaven komt een groter oppervlak van de kaas in aanraking met de lucht. Dit verandert enerzijds de structuur van het kaasdeeg en maakt anderzijds de volle ontplooiing van de aromatische, goed smeltende smaak mogelijk. De monniken in het klooster Bellelay in de huidige Berner Jura schaafden hun Tête de Moine AOP al met dit rechtopstaande mes. Volgens de overlevering gebruikten de monniken de kaas al in de 12e eeuw als betaalmiddel.

De kroon op elke kaasplank

De zuivere bergmelk verleent de Tête de Moine AOP zijn onvergelijkelijke smaak. In minder dan tien dorpskaasmakerijen binnen het herkomstgebied wordt hij volgens de strenge voorschriften van het AOP-specificatieblad geproduceerd en gedurende ten minste tweeënhalve maand op dennenhouten planken verzorgd.

Kaaskenners waarderen Tête de Moine AOP als de kroon op elke kaasplank, bij het aperitief, als dessert of als tussendoortje. Direct uit de koelkast kan de Tête de Moine het gemakkelijkste in roosjes worden geschaafd.

Recepten met deze kaas