Bünder Bergkäse
Bünder Bergkäse

Bündner Bergkäse

Wij Bündner maken er geen geheim van: Bündner Bergkäse wordt in kaasboerderijen op meer dan 1.000 meter hoogte gemaakt van zuivere, kruidige bergmelk.

Typisch voor Graubünden en alles behalve een geheim: wanneer snelle koeien de lekkerste kruiden voor de neus van onthutste steenbokken wegkapen, brengt dit uiteindelijk alleen het beste voort: verfijnde Bündner Bergkäse! Deze authentieke, natuurlijke kaas wordt volgens een oeroud recept met de hand gemaakt in geselecteerde kaasboerderijen op meer dan 1.000 hoogtemeters, maar ontplooit zijn eersteklas karakter pas na de rit naar het dal en een rijpingstijd van zo’n 9 maanden.

Kleine bedrijven uit 30 dalen

Met het beste van wat slechts eenmaal per jaar op de hoogten van Graubünden groeit en door traditionele kleine bedrijven uit 30 dalen wordt bijgestuurd, zet Bündner Bergkäse de kroon op elke kaasplank en geeft hij alle salades een verfrissende smaak. Warm klaargemaakt, zorgt hij in sauzen, ovenschotels en gratins voor een hartige toets. En op gevulde of gegratineerde groenten smaakt hij even voortreffelijk als op allerlei vleesgerechten.

De Sortenorganisation Bündner Bergkäse heeft de indeling in soorten vereenvoudigd en de etikettering uniform gemaakt. Zo verschijnt de Bündner Bergkäse extra, de edelste en rijpste Bündner Bergkäse, met een gouden rand. De pittige wordt rood en de milde geel gemarkeerd. De halfvette en kwartvette herkent u aan de kleuren blauw en groen.